BLOG

7 nasvetov za zmanjšanje stroškov goriva v vašem voznem parku

18/10/2022

Cene goriva so izrazito nestabilne in najvišje v zadnjih sedmih letih. Kaj to pomeni za podjetja, ki imajo lastni vozni park? Kako cene goriv vplivajo na ekonomičnost goriva v voznem parku? Kako lahko flotni managerji izboljšajo učinkovitost porabe goriva in zmanjšajo stroške goriva? Ta blog bo odgovoril na vsa ta vprašanja in ponudil 7 strategij, ki temeljijo na telematiki, ter vam lahko pomagajo pri upravljanju voznega parka z učinkovito porabo goriva.

Flotna statistika navaja, da lahko strošek goriva predstavlja približno 60 % skupnih operativnih stroškov voznega parka. To poudarja pomen upravljanja goriva za upravitelje voznih parkov, saj je flotni manager odgovoren za proračun voznega parka, razmerje dobičkonosnosti in doseganje drugih meritev uspešnosti.

Čeprav so cene goriva visoke, je uporaba tehnologije za upravljanje voznega parka dober način za povečanje učinkovitosti vozila in zmanjšanje stroškov goriva. Če ste flotni manager in želite začeti uresničevati donosnost naložbe (ROI), je spodaj predstavljamo nekaj ciljev upravljanja voznega parka:

1. Omejite delovanje vozila v prostem teku

Po Geotab raziskavah, lahko vozilo v prostem teku porabi tudi do 3l goriva na uro. Poleg tega le 30-sekundno delovanje v prostem teku porabi več goriva kot ponovni zagon motorja. Natančna količina porabljenega goriva v prostem teku je odvisna od velikosti motorja in uporabe klimatske naprave.

Vozniki puščajo vozila v prostem teku ob različnih priložnostih:

 • Ogrevanje motorja
 • Ogrevanje ali ohlajanje temperature kabine vozila
 • Nakladanje ali razkladanje vozila
 • Usposabljanje novih delavcev

Podjetja v Geotabovi bazi poročajo o kar 8,4% znižanju stroškov povezanih z omejitvijo delovanja vozil v prostem teku.  Ne le, da se v prostem teku porablja gorivo, ampak vozilo pušča tudi ostanke, ki lahko poškodujejo komponente motorja in sčasoma povzročijo višje stroške vzdrževanja. Prosti tek prispeva tudi k onesnaženosti zraka ter vpliva na zdravje in dobro počutje v skupnosti.

Telematične rešitve pomagajo flotnim managerjem pri določanju omejitev prostega teka in ustvarjanju poročil o stroških prostega teka. Tedensko poročilo o gibanju stroškov prostega teka, kot že ime pove, je odličen način za tedensko analizo stroškov prostega teka, ki lahko podatke predstavi tudi v obliki grafa za lažje razumevanje.

2. Omejite agresivno vožnjo

Ali ste vedeli, da lahko agresivna vožnja zviša porabo goriva v povprečju za 31 %? Prekomerna prekoračitev hitrosti, hitro pospeševanje, ostro zaviranje in zavijanje, čezmerna menjava voznega pasu in znaki za zaustavitev med vožnjo se štejejo za agresivno vožnjo in lahko negativno vplivajo na voznikovo porabo goriva.

Usposabljanje voznikov in spodbujanje varnejšega vedenja na cesti je poenostavljeno z uporabo telematike. Nastavite pregled kazalnikov za voznike in tako učinkovito ocenite voznike glede na to, kako učinkovito vozijo. Delite rezultate na lestvici najboljših in nagradite najuspešnejše, da motivirate voznike, k manj agresivni vožnji.

3. Optimizacija poti

Ko gre za prihranek stroška goriva, ne spreglejte optimizacije poti. Izbira najhitrejše poti in bolj gladkih cest lahko znatno povečata učinkovitost in produktivnost voznega parka, hkrati pa zmanjšata stroške.

Poročilo, ki ga je objavilo združenje National Asphalt Pavement Association, navaja, da vožnja po bolj vzdrževanih cestah lahko zmanjša porabo goriva vse do 4,5%. Na žalost je kakovost cest redko nekaj pod nadzorom flotnega managerja. Z Geotabom pa lahko svojim voznikom pomagate tako, da jih usmerite na poti po čim bolj vzdrževanih cestah.

4. Pazite na tlak v pnevmatikah

Po podatkih Geotaba lahko premalo napolnjene pnevmatike tudi vplivajo na višjo porabo goriva. Tlak v pnevmatikah je odvisen tudi od zunanjih temperatur, zato jih redno preverjajte, še posebej, ko vreme niha. To še posebej velja v hladnih ali zelo vročih podnebjih.

Poročilo sistema za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS) vam pokaže, ali imajo pnevmatike vozila optimalen tlak. Vozniki lahko tudi preverijo tlak v pnevmatikah kot del svojega kontrolnega seznama pred začetkom vožnje, preden začnejo svojo pot. Telematika Geotab vas opomni na ravno pravšnje preverjanje tlaka v pnevmatikah.

5.Izvajajte redne vzdrževalne preglede

Redno vzdrževanje vašega vozila lahko izboljša vašo porabo goriva. Po poročilu revije Fuel Economy lahko uporaba motornega olja, ki ga priporoča proizvajalec, izboljša porabo goriva za 1–2 %. Zamenjava zračnih filtrov, menjava olja ali samo odpravljanje kakršnih koli težav z vzdrževanjem vozila lahko poveča število prevoženih kilometrov za 40 %.

Preprosta popravila vozila se lahko izkažejo tudi za zelo draga kadar se jih lotimo prepozno. Programska oprema za upravljanje voznega parka lahko prepreči obrabo vozila, odkrije težave z motorjem, upravlja vzdrževanje vozila in zagotovi kritične podatke o motorju.

Telematične rešitve, kot je Geotab, vam bodo prihranile čas in zmanjšale stroške.

6. Poiščite pravo vozilo za nalogo

Pomembno je, da izberete pravo vozilo za nalogo. Uporaba velikega tovornjaka za majhen tovor in kratke razdalje pomeni, da povečate stroške goriva. Izbira pravega vozila za pravo nalogo je ključnega pomena za upravljanje goriva.

Dobra praksa je zmanjšanje velikosti na vozila z manjšimi motorji, ki porabijo manj goriva. Na primer, eno ladjarsko in logistično podjetje je glede na posamezno pot kupilo tovornjake z motorji prave velikosti, ki so po podatkih revije Automotive Fleet zdaj 70–100 % varčnejši od tovornjakov, ki so jih zamenjali. Druga možnost je izbira električnih vozil (EV) za manjše tovore, kar bo prispevalo k upravljanju voznega parka.

7. Preverite, ali senzor za kisik deluje pravilno

Senzorji za kisik nadzirajo predvsem učinkovitost zgorevanja tako, da spremljajo količino kisika, ki ostane v izpuhu. Vendar pa obstaja velika možnost, da se sčasoma poslabšajo, kar lahko poveča porabo goriva. Popravilo okvarjenega senzorja kisika lahko izboljša število prevoženih kilometrov do 40 %.

Vsa vozila od letnika 1980 naprej, so že opremljena z vsaj enim senzorjem za kisik. Ti senzorji nenehno analizirajo koncentracijo kisika v izpušnih plinih vozila. Vnos senzorja se pošlje v računalnik motorja, ki določi, koliko goriva je treba dodati v vsak cikel zgorevanja. Na žalost je treba te senzorje čez čas zamenjati in se lahko pokvarijo.

Geotab lahko pomaga prepoznati okvarjene senzorje kisika. To pomeni takojšnje popravilo senzorja, zmanjšanje vpliva, ki ga bo imel na porabo goriva v vozilu, in enostavno sledenje sistemu za upravljanje goriva.

Napoved za leti 2022 in 2023

Ameriška uprava za energetske informacije (EIA) v svojem kratkoročnem energetskem obetu napoveduje, da bosta povprečni ceni bencina in dizla še naprej naraščali zaradi zvišanja cen surove nafte in ostalih razmer, ki smo jim priča v zadnjem času.

Flotni managerji se lahko odzovejo na negotovost z uporabo telematičnih podatkov in orodij za spodbujanje bolj učinkovitih praks. Geotab je predan pomoči podjetjem pri zniževanju stroškov voznega parka. Izboljšanje kazalnikov porabe goriv je tako ostaja v središču pozornosti.  

Oglejte si, kako lahko Geotab pomaga vašemu podjetju zmanjšati porabo goriva z raziskovanjem naših rešitev za upravljanje goriva v voznem parku ali rezervirajte predstavitev pri strokovnjaku Geotab še danes.

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Dodajte kodo