Diagnostika in meritve motorja ter vozila

Geotab GO naprava se vgradi neposredno ali posredno na OBD2 (diagnostični) vhod vozila. Poleg preproste vgradnje je glavna prednost neposreden dostop do podatkov vozila.

Diagnostika vozila je pomembna za:

 • vzdrževanja vozila – opozarjanje na nepredvidene napake ali okvare in njihove pravočasne odprave,
 • porabo in polnjenja goriva – tudi elektrike,
 • način vožnje voznika (npr. visoki obrati),
 • branje podatkov ob morebitni nesreči

 

  Dejanski podatki, ki so na voljo, so odvisni od vozila – znamke, modela, letnika.

  Brez diagnostike vozila s sledenjem dobite le podatke o poti in zgolj osnovne podatke vozila, kot je hitrost in napetost akumulatorja.

  Primeri podatkov, ki jih Geotab GO lahko bere:

  • Dejanska prevožena razdalja. Večina GPS sledenj bere podatke preko GPS-a,
  • Kode napak vozila in motorja, ki bodisi povzročijo opozorilo preko lučke na ekranu ali tiste brez nje,
  • Vrtljaji motorja. Povezava s porabo goriva in agresivnost vožnje voznika,
  • Uporaba varnostnega pasu,
  • Nivo goriva in polnitev,
  • Poraba goriva tako pri vožnji kot v prostem teku,
  • Temperatura hladilnega sredstva,
  • Start/stop motorja,
  • Napetost akumulatorja.

  Prosti tek in dejanski prosti tek

  Prosti tek motorja močno vpliva na porabo, saj voznik pozimi raje sede v toplo, poleti pa v hladno vozilo, čeprav to verjetno ni dodana vrednost za podjetje. Prihranek z zmanjšanjem prostega teka je lahko velik in ga je relativno lahko doseči z diagnostiko vozila.

  GPS podatek žal ne da prave informacije saj zgolj potrdi, da se vozilo ne premika. Razlogov za mirovanje je veliko – tudi povsem realnih in v okviru optimalnega delovnega procesa. V primeru podatkov iz diagnostike pa lahko s kombinacijo pridobljenih podatkov natančno določimo ali vozilo zgolj troši gorivo in čas ali gre za mirovanje v procesu in na lokaciji dela. S kombinacijo vrtljajev motorja z drugimi podatki lahko določimo tudi naravo prostega teka in z njo bolj natančno določimo dejavnosti potrebne za izboljšanje izkoristka goriva in časa.

  Podatke imamo – pač ne časa za obdelavo

  Časa vedno zmanjkuje Geotab GO pa omogoča dostop do dodatnih podatkov. Kdo ima čas analizirati še te?

  Dodatna analiza ni potrebna. MyGeotab stran za spremljanje vašega voznega parka vam omogoča nastavitev poročil in opozoril glede na vaše potrebe brez zunanje pomoči in dodatnih stroškov. Z izborom predpripravljenih možnosti, priporočenih vrednosti, ter načina opozorila si avtomatizirate sistem in ste tako opozorjeni le na ekstreme in/ali anomalije. Še več, na le-te lahko s piskanjem naprave ali govorom v realnem času opozorite tudi voznika – coaching v realnem času. Vsakodnevna prijava in stalno preverjanje strani MyGeotab tako ni potrebno. Sistem dela za vas in vas opozori le, ko je pozornost odgovornega potrebna.

  Več kot je podatkov lažja je določitev nadaljnjih korakov in dosega cilja

  Dostop do podatkov motorja in vozila pomaga zmanjšati možnosti nesreče ali okvare, ter s tem prihraniti čas in celo poškodbe zaposlenih. GPS podatki so seveda pomembni in zelo uporabni, vendar za natančnejšo analitiko potrebujete tudi ostale podatke, ki jih vozilo nudi.

  Geotab GO naprava je strateško razvita v smeri branja podatkov vozila, da bi bolje podpirala svoje uporabnike. Skozi stebre Produktivnost, Skladnost, Varnost, Povezanost in Optimizacija voznega parka, je Geotab postal vodilna rešitev na področju diagnostike vozila.

  Za aktivno upravljanje voznega parka nujno potrebujete podatke vozila, saj imate le na ta način dejanski vpogled v dogajanje v vozilu.

  0
   0
   Košarica
   Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
    Calculate Shipping
    Dodajte kodo