BLOG

Analiza podatkov o sledenju vozila za izboljšanje učinkovitosti – kako jo izvesti?

07/07/2023

Analiza podatkov in preko nje telematika v današnjem poslovnem okolju postaja nepogrešljivo orodje za podjetja, ki upravljajo flote vozil. Z uporabo sistema GEOTAB za sledenje vozil, podjetja lahko pridobivajo dragocene podatke o svojih vozilih in voznikih, kar jim omogoča bolj natančno upravljanje in izboljšanje učinkovitosti. V tem članku bomo razložili, kako lahko podjetja uporabijo analizo podatkov o sledenju vozila za optimizacijo svoje poslovne učinkovitosti.

Kako izvesti analizo podatkov o sledenju vozila


Telematika in voznikova vedenja

Z uporabo telematike lahko podjetja spremljajo in analizirajo voznikova vedenja, kot so agresivna vožnja, uporaba varnostnega pasu in prekoračitev hitrosti. To so trije ključni elementi, na katere se osredotoča Poročilo o varnostni kartici voznika sistema GEOTAB (Driver Safety Scorecard Report). Poročilo ne upošteva distrakcij, s katerimi se sooča voznik (kot npr. telefon), vendar se le-te pogosto prekrivajo z drugimi oblikami nevarne vožnje.

Kako izvesti analizo podatkov o sledenju vozila za izboljšanje učinkovitosti


Analiza podatkov – kako jo uporabimo?


Najprej je pomembno, da podjetja razumejo, kako telematika zajema in zagotavlja podatke. Telematika običajno zajema podatke, kot so trenutna lokacija vozila, hitrost, smer vožnje, čas vožnje, podatki o motorju in podatki o voznikovem vedenju.

Nato lahko podjetja uporabijo te podatke za izboljšanje učinkovitosti in varnosti svoje flote. Na primer, analiza podatkov lahko razkrije trende tveganega vedenja, kot je prekoračitev hitrosti, ki bi lahko vodili do nezgod. S pomočjo Poročila o varnostni kartici voznika lahko podjetja prepoznajo in izobražujejo voznike, ki najbolj potrebujejo trening, kar zmanjšuje možnost nezgod.

Prednosti analize podatkov

Analiza podatkov o sledenju vozil ima številne prednosti, ki presegajo samo izboljšanje varnosti voznikov. To vključuje identifikacijo voznikov, ki predstavljajo tveganje, prepoznavanje varnejših voznikov, zmanjšanje morebitnih nezgod, izboljšanje notranje varnostne politike, zmanjšanje kršitev prometnih predpisov, znižanje stroškov vzdrževanja vozil, izboljšanje zavarovalnih premij, zmanjšanje stroškov zaposlenih, zmanjšanje časa nedelovanja vozil in izboljšanje splošne učinkovitosti flote.


Lastnosti in prednosti sistema GEOTAB za sledenje vozil:

Kako izvesti analizo podatkov o sledenju vozila

 1. Povečanje varnosti voznika:
  Sistem GEOTAB omogoča podjetjem povečanje varnosti z identifikacijo in usposabljanjem tistih, ki potrebujejo dodatno usmerjanje ali izobraževanje.
 2. Prepoznavanje tveganih voznikov:
  Z analizo podatkov lahko podjetja prepoznajo voznike, ki pogosto tvegano vozijo, prekoračijo hitrost ali agresivno vozijo.
 3. Prepoznavanje varnejših voznikov:
  Po drugi strani pa podjetja lahko priznajo in nagradijo voznike, ki dosledno upoštevajo varnostne standarde.
 4. Zmanjšanje števila morebitnih nesreč:
  Z boljšim razumevanjem voznikovega vedenja lahko podjetja aktivno delujejo na zmanjšanju števila nesreč.
 5. Izboljšanje notranje varnostne politike:
  Podatki, pridobljeni s telematiko, lahko podjetjem pomagajo pri oblikovanju ali izboljšanju svoje notranje varnostne politike.
 6. Zmanjšanje možnosti za prometne prekrške:
  Sledenje voznikovemu vedenju in hitrosti lahko pomaga preprečiti prekrške, kot je prekoračitev hitrosti.
 7. Nižji stroški vzdrževanja vozil:
  Podatki o vozilu, kot je obraba motorja ali potrebno vzdrževanje, lahko podjetjem pomagajo pri zmanjšanju stroškov vzdrževanja.
 8. Izboljšanje zavarovalnih stopenj:
  Zmanjšanje števila nezgod in izboljšanje varnostnih meril lahko podjetjem pomaga pri pogajanjih za boljše zavarovalne premije.
 9. Zmanjšanje stroškov za zaposlene:
  Z izboljšanjem varnosti in zmanjšanjem števila nezgod se lahko zmanjšajo tudi stroški zdravstvenega zavarovanja in drugih obveznosti ter ugodnosti za zaposlene.
 10. Zmanjšajte čas nedelovanja vozila:
  S pomočjo sistema GEOTAB za sledenje vozil lahko podjetja bolje načrtujejo vzdrževanje vozil, kar zmanjša čas nedelovanja vozil.

Tako lahko sistem GEOTAB za sledenje vozil podjetjem pomaga izboljšati svojo učinkovitost na številne načine, kar se odraža v varnosti, stroških in splošni učinkovitosti upravljanja flote.

Kako izvesti analizo podatkov o sledenju vozila


Z uporabo sistema GEOTAB za sledenje vozil in analizo podatkov, ki jih ta sistem zagotavlja, podjetja lahko bistveno izboljšajo svojo učinkovitost in varnost flote. V tem članku smo preučili, kako lahko podjetja izkoristijo telematiko za izboljšanje svojega poslovanja, vključno z identifikacijo tveganj, izboljšanjem varnostnih politik in optimizacijo stroškov.

Telematika je resnično orodje, ki lahko podjetjem pomaga ostati konkurenčna in učinkovita v današnjem hitro spreminjajočem se poslovnem svetu. Zmožnost zajemanja in analiziranja obsežnih podatkov, ki jih lahko pridobi sistem GEOTAB, omogoča podjetjem, da se hitro prilagajajo na spremembe, predvidijo tveganja in se nanje pripravijo ter maksimalno izkoristijo svoje vire.

V prihodnosti bo pomembnost telematike in analize podatkov še rasla, saj bodo podjetja iskala nove načine za izboljšanje učinkovitosti, varnosti in stroškovne učinkovitosti. Tehnološki napredek, kot je avtonomna vožnja, lahko prinese nove izzive, vendar tudi priložnosti za nadaljnje izboljšave.

Podjetja, ki aktivno uporabljajo in razumejo telematiko, kot je sistem GEOTAB, se lahko učinkovito prilagodijo tem trendom, zmanjšajo tveganja in optimizirajo svoje procese. Nenazadnje lahko z uporabo telematike in analize podatkov podjetja izboljšajo svojo trenutno učinkovitost in so korak pred konkurenco, saj se pripravljajo na prihodnost.

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Dodajte kodo