BLOG

Sledilna naprava in učinek prediktivnega vzdrževanja na porabo goriva

21/04/2023

Z rastočimi cenami goriva lahko napovedni program vzdrževanja s podatki sledilna naprava zagotovi znatne prihranke pri gorivu in zmanjša obratovalne stroške.

Pravilno vzdrževanje vozila je bistvenega pomena za varno in učinkovito delovanje vašega voznega parka. Ali ste vedeli, da lahko tudi izboljša gospodarnost porabe goriva za 5% do 10%?

Ne samo to, lahko tudi:

 • Izboljša zanesljivost vozila in zmanjša okvare
 • Poveča vrednost pri preprodaji
 • Izboljša varnost in zadovoljstvo voznikov
 • Zmanjša kršitve in izdane globe

Oglejmo si 10 najpomembnejših komponent, ki vplivajo na gospodarnost porabe goriva po mnenju Severnoameriškega sveta za učinkovitost tovornega prometa (NACFE), in poglejmo, kako lahko program preventivnega vzdrževanja, podprt s telematiko, pomaga.


Motorno olje 

Nizka raven motornega olja lahko ustvari trenje in dodatno obremenitev motorja, kar ima za posledico zmanjšano prevoženo razdaljo na liter goriva. Medtem preveč motornega olja lahko povzroči mešanje olja in izgube vrtenja, kar zmanjša gospodarnost porabe goriva za več kot 2%.

Motorji delujejo bolj učinkovito s čistim oljem, zato načrtujte ustrezne intervale menjave olja glede na starost vaših vozil, uporabljena maziva in tehnologijo filtrov.

Lahko uporabite tudi olja z nižjo viskoznostjo za izboljšanje gospodarnosti porabe goriva. Raziskave so pokazale, da prehod na proizvajalcem odobreno motorno olje z nižjo viskoznostjo lahko izboljša gospodarnost porabe goriva med 0,9% in 2,2%. Vendar morajo vzdrževalno osebje in vozniki vedeti, kateri motorji lahko prejmejo nižja olja z visoko temperaturo in visokim strižnim naporom (HTHS) FA-4, saj ta niso združljiva s prejšnjimi tehnologijami motorjev, za razliko od maziv CK-4.

Zdravje motorja in oljnega filtra lahko spremljate prek svojega sistema sledilne naprave pri izvajanju preskušanja novih motornih olj.

Oglejte si objavo na blogu: dokažite, kako motorno olje za težka vozila vpliva na gospodarnost porabe goriva za več informacij. 


Sistem za dovod in izpuh ter filtri za trdne delce dizelskega goriva

Slabo vzdrževani sistemi za dovod in izpuh lahko zmanjšajo učinkovitost porabe goriva za do 5%.

Zamašeni zračni filtri lahko povzročijo tudi, da moduli za nadzor motorja porabijo dodatno gorivo. To naredi izpuh bogat z gorivom, kar lahko privede do hitrejšega nalaganja filtrov za trdne delce dizelskega goriva (DPF) in več ciklov regeneracije. Prekomerne regeneracije dodatno zmanjšajo gospodarnost porabe goriva, ker uporabljajo gorivo za ustvarjanje potrebnih visokih temperatur.

Optimizacija servisiranja zračnih filtrov lahko odpravi te težave. Z brezžičnim sistemom za nadzor filtrov, integriranim s sledilno napravo, boste poznali stanje filtrov in tekočin v vašem voznem parku, tako da boste lahko optimizirali intervale vzdrževanja.

Oglejte si rešitev Marketplace za integrirano upravljanje filtrov za več informacij.


Hlajenje motorja

Ventilatorji za hlajenje motorja naj delujejo po potrebi, da ohladijo motor. Če ventilator neprestano deluje zaradi težav s sklopko ventilatorja, stikalom termostata ali nizko ravnjo hladilne tekočine, lahko to zmanjša učinkovitost porabe goriva za 8% do 12%.

Nizka raven hladilne tekočine lahko prisili tudi vaš ventilator za hlajenje, da deluje močneje, kar ustvarja tveganje pregrevanja motorjev. To tvega poškodbe določenih delov, ki bi lahko povzročile večja in draga popravila. 


Zračni kompresorji

Zračni kompresorji proizvajajo zrak za zavorni sistem in druge zračne dodatke in bi morali delovati največ 25% časa delovanja vozila. Če kompresor deluje prekomerno, lahko to povzroči izgube gospodarnosti porabe goriva v višini 2%.

Okvarjen zračni kompresor je pogosto posledica napake drugega sistema. Sledilna naprava z diagnostiko v vozilu vam lahko pomaga prepoznati osnovni problem za popravilo.


Poravnava koles

Nepravilno poravnana kolesa povečajo kotalni upor, zaradi česar morajo vozila delati močneje, da premagajo upor in vozijo naravnost, kar poveča porabo goriva za do 2,2%. Nepravilno poravnano kolo, ki je le četrtino stopinje iz središča, prepotuje 10 do 15 metrov vstran za vsak prevožen kilometer, kar povečuje obrabo pnevmatik.

Preventivno vzdrževanje prek vašega sistema sledilne naprave lahko pomaga prepoznati nepravilnosti preden povzročijo povečano porabo goriva ali prekomerno obrabo pnevmatik.

Oglejte si integrirane rešitve Marketplace za vzdrževanje in diagnostiko za več informacij.


Pnevmatike 

Premalo napihnjene pnevmatike lahko povzročijo zmanjšanje gospodarnosti porabe goriva za 1% za vsakega 0,68 bara. Brez sistema za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS) je bilo v povprečju ugotovljeno, da je 34% pnevmatik voznega parka premalo napihnjenih. Premalo napihnjene pnevmatike so tudi bolj nagnjene k pregrevanju in razpočenju.

Sezonska nihanja temperature lahko tudi povečajo ali zmanjšajo tlak v pnevmatikah za približno 0,14 bara.

Za voznike razreda 8 imajo prikolice največji vpliv na gospodarnost porabe goriva v primerjavi z voznimi ali krmilnimi pnevmatikami. Prikolice so pogosto slabo vzdrževane, pri čemer mnogi vozniki uporabljajo svoje starejše pnevmatike na teh mestih, da izkoristijo preostali profil.

TPMS, integriran z vašim sistemom sledilne naprave voznega parka, lahko zagotovi spremljanje tlaka in temperature pnevmatik v realnem času, da vam pomaga ohranjati optimalni tlak v pnevmatikah za prihranke pri stroških in varnosti.

Oglejte si integrirane rešitve Marketplace TPMS za več informacij.


Sistemi za filtre goriva

Zamašeni filtri preprečujejo zadosten pretok goriva skozi njih, kar preobremenjuje črpalke goriva in porablja dodatno gorivo.

Sodobni dizelski motorji delujejo pri višjem tlaku kot starejši motorji. Ti sistemi so manj tolerantni do kontaminacije ali blokad, ki bi imele škodljiv učinek na injektorje goriva in negativno vplivale na gospodarnost porabe goriva.

Oglejte si našo integrirano rešitev Marketplace za upravljanje gorivnih filtrov za več informacij.


Aerodinamične naprave 

Tovornjaki razreda 8 porabijo 50% svojega goriva za premagovanje zračnega upora na avtocestah. Na svoja vozila lahko namestite več naprav za izboljšanje aerodinamične zmogljivosti in ustvarite vsaj 15% prihranek goriva.

Da bi delovale najbolje, morajo biti te aerodinamične naprave brez poškodb. S sistemom sledilne naprave za spremljanje trendov porabe goriva lahko prepoznate vozila, ki porabijo več goriva zaradi okvarjenih aerodinamičnih naprav.

Preverite članek na blogu o tem, kako slediti in izboljšati aerodinamično zmogljivost vašega voznega parka


Električni sistemi

Če baterija, zaganjač motorja ali alternator ne delujejo pravilno, lahko negativno vplivajo na gospodarnost porabe goriva. Prevožena razdalja, vozni pogoji in starost vozila lahko vse vplivajo na električni sistem. Redno preventivno vzdrževanje vam bo pomagalo hitro prepoznati in odpraviti težave, preden postanejo drage.

Preventivni vzdrževalni urnik, ki poteka prek vašega sistema sledilne naprave, lahko zgodaj odkrije težave. Diagnostika v vozilu pa zagotavlja informacije o napakah pred naslednjim določenim datumom servisiranja.

Oglejte si integrirane rešitve Marketplace za vzdrževanje in diagnostiko za več informacij.


Klimatska naprava

Če klimatska naprava ne deluje pravilno, se bo morda morala dalj časa kot je potrebno vrteti, da bo kabina hladna, kar zapravlja gorivo. Preventivno vzdrževanje klimatskega sistema naj preveri raven hladilne tekočine in stanje pogonskega jermena, kondenzatorja in uparjalnih tuljav.


Prediktivno vzdrževanje 

Platforma za prediktivno vzdrževanje analizira na stotine tisoč podatkovnih točk sledilne naprave iz vozil vseh modelov in razredov, da bi izbrala vzorce, ki so povzročili pretekle okvare. Opozorila v realnem času vas lahko obvestijo o morebitni okvari, preden se dejansko zgodi.

Z rešitvijo za napovedno vzdrževanje, kombinirano z Geotab telematiko, lahko neprekinjeno analizirate glavne komponente vozila. Podatke boste videli v realnem času skupaj z opozorili za okvare z visoko verjetnostjo za vsako vozilo, tako da lahko proaktivno načrtujete popravila, preden pride do večje škode. To vodi do zmanjšane porabe goriva voznega parka, povečanega delovnega časa vozil, zmanjšanih stroškov vzdrževanja in okrevanja ter podaljšane življenjske dobe vozil.

Izvedite več o tem, kako vam lahko napovedno vzdrževanje pomaga proaktivno prepoznati vzorce, ki vodijo do okvar. 


Največji prihranki goriva s podatki telematike

Ker so se cene goriva povečale za več kot 65%, želite najti področja svojega poslovanja, kjer lahko prihranite gorivo. Dobro upravljan program preventivnega vzdrževanja bo pomagal ohranjati ključne komponente vaših vozil v zdravem delovnem stanju in preprečeval nepotrebno obremenjevanje motorjev, ki bi sicer povzročilo zmanjšanje gospodarnosti porabe goriva.

Z orodji za prediktivno vzdrževanje in diagnostiko v vozilu skupaj z Geotab podatki lahko dosežete še večje prihranke goriva z naprednim opozarjanjem na manjše težave, preden imajo kakršenkoli učinek na zmogljivost goriva.

Na našem blogu si preberite še več nasvetov za zmanjšanje stroškov goriva v vašem voznem parku s klikom tukaj.

Vsebina celotnega članka je prevod članka z naslovom “10 ways predictive maintenance with telematics data can boost fuel efficiency”, dostopnega na tej povezavi (klik).

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Dodajte kodo