BLOG

Telematika in sledilna naprava – kakšna je razlika?

29/03/2023

V zadnjih letih je veliko govora o tehnologijah, kot sta sledilna naprava in telematika. Ta orodja so vse pomembnejši del delovanja voznega parka vsakega podjetja. Brez njih podjetja nimajo ključnega vpogleda v to kaj počnejo njihovi vozniki, ali kako izboljšati svojo učinkovitost.

Če teh tehnologij ne poznate, se morda sprašujete, v čem je razlika?

Rešitve za sledenje vozil in telematika se včasih uporabljajo izmenično. Vendar pa ju v resnici ločuje vrsta razlik. Če torej želite zmanjšati stroške goriva, povečati varnost ali produktivnost, morate natančno vedeti, kaj počneta.

Razumevanje sledenja vozil


Sledenje vozilom, kot pove že ime, vam omogoča, da imate ves čas pregled nad svojim voznim parkom. S satelitsko tehnologijo GPS, ki prek mobilnih omrežij posreduje informacije v bazo, lahko v realnem času vidite, kje so vsa vaša vozila. To vključuje kdo je na poti, kdo je na sestanku in kdo je morda na voljo.

Tako vam pomaga pri sprejemanju boljših odločitev glede upravljanja vašega voznega parka. Poleg pomoči voznikom pri iskanju cilja, lahko pridobljene podatke uporabite tudi za izpolnjevanje poročil o prevoženih kilometrih in drugih evidenc.

Glavne prednosti tehnologije – sledilna naprava


Rešitve za sledenje vozil vam pomagajo ustvariti sliko o tem, kje so vaša vozila in kako najbolje optimizirati njihove poti. Sledenje v realnem času lahko zagotovi, da se vozniki izognejo morebitnim zastojem. Zagotavlja natančne ocene, kdaj lahko pričakujejo prihod na cilj. Tako se olajša načrtovanje in hkrati poveča zadovoljstvo strank, saj imajo več informacij o tem, kdaj lahko pričakujejo vaše zaposlene.

Orodja za sledenje GPS vam tako pomagajo tudi pri odkrivanju vozil, ki se uporabljajo, kjer ali kadar se ne bi smela. Tako boste na primer lahko ugotovili, ali se avtomobil ali kombi uporablja izven delovnega časa. Z rešitvami za geografsko ograjevanje lahko določite tudi določeno območje za svoje dejavnosti. Če se vozilo oddalji od teh omejitev, boste to lahko hitro opazili. To bo zlasti koristno tudi v primeru kraje, saj lahko policiji pomaga pri iskanju vozila.

Vendar pa samo storitve sledenja vozil ponujajo le delno sliko. Tu pride na vrsto telematika.

Ključni dejavnik, ki ločuje telematiko od enostavnejših rešitev za sledenje vozil, je količina podatkov in orodij za poročanje, ki so vam na voljo.

Kaj je telematika?

Dobra telematska rešitev ponuja vse enake prednosti kot sistem za sledenje GPS, vendar nadgradi z veliko podrobnejšimi informacijami o vozilu in njegovem vozniku. Telematska orodja na primer ponujajo več vpogleda v to, kako se vozilo vozi. Poleg hitrosti lahko beležijo tudi informacije o pogosti ali močni uporabi pedala za plin in zavor. Prav tako lahko pokaže, koliko časa motorji delujejo v prostem teku.

S povezovanjem z diagnostičnim računalnikom vozila lahko zgodaj opozorite na morebitne težave, kar vam omogoča boljše načrtovanje popravil ali vzdrževanja.

Telematska programska oprema se lahko neposredno poveže tudi z orodji za poročanje. Tako lahko veliko lažje izračunate porabo goriva, število ur vožnje in zahtevke za povračilo stroškov. Informacije so prikazane na enostavnih nadzornih ploščah, kar pomeni, da imate na dosegu roke popolno sliko vsega, kar počne vaš vozni park.

Koristi, ki jih prinaša telematika – več kot le sledenje vozilom

Ena od ključnih prednosti dobre telematske rešitve je vpliv, ki ga lahko ima na vedenje voznikov. S sistemom, ki beleži najrazličnejše metrike, lahko preprosto ugotovite, kdo vozi preudarno ter kdo bi lahko ogrožal sebe in druge udeležence v prometu. Tako lahko problem rešujete s programi usposabljanja, opozorili za tiste, ki pogosto prekoračujejo hitrost, vozijo agresivno ali kako drugače nepravilno vozijo.

Usposabljanje voznikov in spodbujanje varnejšega vedenja na cesti je poenostavljeno z uporabo telematike. Nastavite lahko pregled kazalnikov za voznike in tako celostno ocenite voznike glede na njihovo vožnjo. Rezultate razporejate na lestvici najboljših in nagradite najuspešnejše, da motivirate voznike k manj agresivni vožnji.

Poleg tega, da je vaš vozni park varnejši, to neposredno vpliva tudi na porabo goriva. Bolj varna vožnja voznikov in manj časa, porabljenega v prostem teku, pomenijo hkrati tudi manjšo porabo bencina ali dizelskega goriva. Ker je to eden največjih stroškov vsakega voznega parka, je obenem preprost način, kako zmanjšati izdatke in prihraniti denar podjetja.

Poleg zagotavljanja, da vozniki vozijo po poteh, ki zagotavljajo najboljšo učinkovitost, sistemi za sledenje gorivu ponujajo hiter in enostaven način za zmanjšanje porabe in zaščito podjetja. Z Geotabom  lahko svojim voznikom pomagate tako, da jih usmerite na poti po čim bolj vzdrževanih cestah.

Geotab članek


Preprečevanje goljufij z gorivom

Na prvi pogled lahko tudi vidite, kje in kdaj vozniki uporabljajo kartice za gorivo, ter zagotovite, da se čas in lokacija ujemata z vozilom. To je pomembno orodje za preprečevanje goljufij z gorivom, na primer ko si ljudje delijo kartice in jih uporabljajo za polnjenje osebnih vozil.

Izboljšanje vsakodnevne delovne obremenitve


Dober telematski sistem pomeni tudi veliko manj časa, porabljenega za birokracijo. S podrobnim poročanjem o vsem, od izkoristka goriva in prevoženih kilometrov do emisij, avtomatizira in poenostavi sicer zamudna ročna opravila. To hkrati zagotavlja natančnost in vam omogoča, da svoj čas porabite za bolj koristne dejavnosti, ki prinašajo dodano vrednost.

Celovita rešitev za upravljanje voznega parka


Telematika je rešitev, ki ponuja celovito upravljanje voznega parka in sledenje vozilom. Če to primerjate z bolj omejeno storitvijo, ki se spremlja samo prek GPS, boste zlahka ugotovili, v čem je dodatna vrednost.

Po zadnjih raziskavah učinkovita telematika ponuja številne prednosti. Med rezultati, ki so navedeni pri Black & Veatch najbolj izstopajo:

 • povprečna stopnja varnosti se je dvignila za 28%,
 • stopnja nesreč se je zmanjšala iz 5 na 3 na milijon kilometrov,
 • število voznikov, ki veliko tvegajo se je zmanjšalo za 87%.

Vir raziskave: “The Challenge: Improving Driving Behavior in the Field”, Black & Veatch

Izboljšajte obnašanje voznika z našim robustnim naborom orodij za sledenje in usposabljanje voznikov. Poiščite rešitev, ki je prava za vaše podjetje – Geotab vam ponuja možnost, da prilagodite rešitev tako, da ustreza vašim osebnim poslovnim potrebam, od točkovnikov in poročil o trendih do sistemov za preprečevanje trkov.

Na slednji povezavi opravite >> izračun letnih prihrankov

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Dodajte kodo