BLOG

Zavarovanje in sledenje: Telematika kot prihodnost prilagojenih premij

09/11/2023

Uvod v izzive zavarovalniškega trga

Zavarovanje? V dobi, ko se premije avtomobilskih zavarovanj povzpenjajo tako hitro kot inflacija, vozniki in zavarovalnice iščejo inovativne načine za upravljanje stroškov. V Italiji so ‘črne skrinjice‘ (ang. ‘black box‘), znane kot telematske sledilne naprave, postale ključni igralec v novem valu zavarovalništva. Te naprave, ne samo da zagotavljajo zavarovalnicam dragocene podatke za prilagajanje premij, ampak tudi spodbujajo voznike k varnejši vožnji, s čimer se zmanjšujejo nesreče in povezani stroški.

Ta članek bo raziskal, kako sledilne naprave lahko privedejo do nižjih premij za zavarovance, pomagajo preprečevati dvigovanje premij zaradi inflacije in naravnih nesreč ter kako lahko to tehnologijo izkoristimo za ustvarjanje varnejših cest in bolj odpornega zavarovalniškega sektorja.

Sledenje in zavarovanje: Telematika kot prihodnost prilagojenih premij - Geotab


Zavarovanje in dinamika zavarovalniškega trga v Sloveniji

Zavarovalnice v Sloveniji soočajo stranke s povišanji premij za avtomobilska zavarovanja, ki se gibljejo okoli desetih odstotkov. Razlogov je več: od škodne inflacije, ki je povečala povprečno škodo pri kasko zavarovanjih, do višjih stroškov dela in energentov v servisnih dejavnostih ter rasti cen nadomestnih delov. Zavarovalnici Triglav in Generali navajata inflacijske pritiske in okrevanje po COVID obdobju kot dejavnike za podražitve. Hkrati pa Zavarovalnica Sava izpostavlja 17-odstotni dvig povprečne škode v preteklem letu, povezan z višjimi cenami delov in storitev, ki obljubljajo nadaljnje morebitne podražitve zaradi makroekonomskih razmer. Vse tri zavarovalnice ob tem poudarjajo trud za ohranjanje kakovosti storitev in konkurenčnih cen. Obenem pa priznavajo, da so zavarovanje in prihodnje cene premij močno odvisni od inflacijskih trendov in cen na trgu.

Sledenje in zavarovanje: Telematika kot prihodnost prilagojenih premij - Geotab


Veliki premiki v italijanskem zavarovalniškem sektorju

V Italiji so obvezne telematske sledilne naprave povzročile premik paradigme za avtomobilsko zavarovanje. Ta sprememba, ki se osredotoča na osebno odgovornost in merljivo vedenje voznika, omogoča razvoj bolj individualiziranih in poštenih zavarovalnih premij. Učinek na dobičkonosnost zavarovalnic, kot ga predvideva Fitch Ratings, kaže na uravnoteženo prilagoditev cen premij, ki odraža dejansko tveganje posameznika. Kljub temu stroški implementacije in vzdrževanja sledilnih naprav vplivajo na stroškovno strukturo, vendar se pričakuje, da to ne bo imelo drastičnega vpliva na povprečno ceno premij. Pomemben je tudi nadzor regulatornega okvira, ki mora zagotoviti, da zavarovalnice ohranjajo etičnost in spoštovanje konkurenčnih pravil. Ostajati bodo morale še posebej pozorne na zaščito osebnih podatkov svojih strank.

Sledenje in zavarovanje: Telematika kot prihodnost prilagojenih premij - Geotab


Evropske usmeritve

Evropa, soočena s povečanjem prometa in nesreč na cestah, postavlja telematiko v osrčje svojih prizadevanj za večjo cestno varnost in boljše upravljanje tveganj. Italijanski pristop odseva širši evropski trend, kjer se poudarja povezava med vedenjem voznika in stroškom zavarovanja. Kar spodbuja bolj odgovorno vožnjo in večjo preglednost zavarovalnih ponudb. Ta razvoj predstavlja ključen napredek v tehnološko dovršeni prihodnosti zavarovalništva. Tam inovacije in podatkovna analitika oblikujejo zavarovalne modele, ki so bolj prilagojeni in učinkoviti. Vendar pa je pri tem ključnega pomena varovanje zasebnosti posameznika, kar zahteva skrben in uravnotežen pristop tako zavarovalnic kot regulatorjev. Le tako se lahko zagotovi pravičnost in zaščita v digitalni dobi zavarovanja.

Prednosti telematike za slovenski trg

V Sloveniji pa bi lahko bila situacija drugačna. Uvedba telematike bi lahko prinesla veliko prednosti tako za zavarovalnice kot za voznike. Z zbiranjem podatkov o vožnji, vključno s hitrostjo, načinom vožnje in časom uporabe vozila, bi zavarovalnice lahko ponudile prilagojene premije, ki bi odražale individualno tveganje. Poleg potencialno nižjih premij za previdne voznike bi to lahko vodilo do varnejših cest in manjše število nesreč. To bi na dolgi rok zmanjševalo stroške zavarovanj za vse. Prav tako bi lahko telematika igrala vlogo pri izobraževanju voznikov in spodbujanju preventivnih ukrepov, kar bi prav tako koristilo celotni skupnosti.

Sledenje in zavarovanje: Telematika kot prihodnost prilagojenih premij - Geotab


Inovativne rešitve Geotab na področju telematike

Ena izmed najbolj naprednih rešitev na področju telematike prihaja od podjetja Geotab, ki je zasnovalo napravo za podrobno spremljanje vozila in analizo podatkov vožnje. Ta tehnologija, ki se že uporablja v številnih državah po svetu, omogoča zbiranje informacij o lokaciji vozila, njegovih premikih, pa tudi o obnašanju voznika kot so pospeševanje, zaviranje in hitrosti. Geotabova platforma omogoča zavarovalnicam, da iz podatkov pridobijo vpogled v vožnjo svojih zavarovancev. S tem pa natančno ocenijo tveganja povezana z vsakim posameznim voznikom.

Prilagajanje premij in varnostni vidiki

Uporaba Geotabove tehnologije ne prinaša koristi le v smislu prilagajanja premij glede na dejansko tveganje, ampak tudi pri izboljšanju varnosti na cestah. Z analizo podatkov o vožnji, zavarovalnice ne samo da identificirajo vzorce tveganega vedenja, ampak lahko tudi aktivno delujejo pri spodbujanju varne vožnje med svojimi zavarovanci. S tem pristopom se zmanjšuje verjetnost za nastanek nesreč, kar na koncu koristi tako zavarovancem (preko nižjih premij) kot zavarovalnicam (preko manjšega števila škodnih zahtevkov).

Varna vožnja


Sodelovanje z lokalnimi zavarovalnicami

Partnerstvo s slovenskimi zavarovalnicami ima potencial, da preoblikuje lokalni zavarovalniški trg, saj prinaša možnost za razvoj prilagojenih zavarovalnih produktov, ki bodo upoštevali individualne profile tveganja. Poleg tega sodelovanje s podjetjem, ki ima globalne izkušnje na področju telematike, daje slovenskim zavarovalnicam dostop do najboljših praks in naprednih analitičnih orodij.

Priložnosti za inovacije in izboljšanje

Uvedba telematike v avtomobilsko zavarovanje predstavlja obetavno pot za spoprijemanje z naraščajočimi stroški in izboljšanje varnosti na cestah. Medtem ko je Italija že precej napredovala na tem področju, lahko Slovenija izkoristi priložnost za inovacije in prilagajanje trga.

Z ustreznim pristopom in regulacijo bi lahko tehnologija igrala ključno vlogo pri ustvarjanju bolj pravičnega in učinkovitega zavarovalniškega sistema, ki bi koristil tako posameznikom kot družbi kot celoti.

Preberite si tudi članek >> Kako izbrati pravo sledilno napravo za vaše podjetje?

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Dodajte kodo