BLOG

Zelena strategija upravljanja voznega parka

19/06/2019

Podjetja, predvsem tista, ki imajo večji vozni park dodobra poznajo morebitne visoke stroške povezane z upravljanjem voznega parka. Vse več podjetij pa se zaveda tudi, da z dobrim  upravljanjem voznega parka, lahko te stroške znižamo tudi za tretjino.

Dobro oziroma učinkovito upravljanje voznega parka gre z roko v roki tudi s skrbjo za okolje. V nadaljevanju bomo predstavili kako sta povezana ekologija in učinkovito upravljanje voznega parka in nekaj nasvetov, ki lahko upravljalcem voznih parkov prihranijo kar nekaj stroškov.

Oprite se na telematiko in avtomatizirana poročila

Strategija trajnostnega razvoja je pogosto prvi korak k zelenemu voznemu parku, saj upravljalcem zagotavlja podatke, ki so potrebni za določanje in postavljanje ciljev.

Z uporabo ustrezne tehnologije in ustreznimi poročili, lahko na primer spremljamo emisije, porabo goriva, čas mirovanja vozila in podobno.

Postanite vzgled zaposlenim in drugim podjetjem

Mnoge organizacije vidijo koristi spodbujanja in nagrajevanja skupnega dela, kot tudi skupne rabe avtomobilov in nekatere celo spodbujajo uporabo alternativnih načinov prevoza, kot so javni prevoz in kolesarjenje.

Izobražujte in vključite voznike v proces odločanja

Z nadzorom indikatorjev, kot so naglo zaviranje, prehitra vožnja, ostro zavijanje, prehitro pospeševanje, uporaba varnostnih pasov in podobno, lahko hitro ukrepate in organizirate usposabljanje za voznike, ki jim bo pomagalo popraviti pomanjkljivosti njihove vožnje. Tako bodo njihova vozila med vožnjo postala vsaj nekoliko okolju prijaznejša.

Poleg samega usposabljanja, bodo vozniki bolje lahko prepoznali učinke pravilne vožnje in z vključevanjem v sam proces odločanja, bodo tudi bolj motivirani za doseganje boljših rezultatov.

Vzdržujte svojo floto

 • Bodite proaktivni: nepravilen tlak v pnevmatikah, ne-redna zamenjava olja in podobno lahko zelo negativno vplivajo na učinkovitost porabe goriva,
 • Poskrbite za recikliranje iztrošenih materialov,
 • Uporabite okolju prijazne izdelke za čiščenje,
 • Izberite ponovno rafinirano olje in druge okolju prijazne nadomestne dele,
 • Analizirajte, analizirajte, analizirajte: Redno analizirajte stroške vzdrževanja glede na specifikacije za delo.

Nekatere znamke kot je Ford imajo lahko že serijsko vgrajene napredne funkcionalnosti telematike,  s katerimi je možno na daljavo vozilo odkleniti/zakleniti, vklopiti/izklopiti gretje ali hlajanje, preveriti lokacijo vozila, količino goriva, stanje kilometrov ter podatke o servisnih opozorilih.

Tovrstni sistemi, ki so že vgrajeni v nekatere znamke vozil omogočajo večinoma spremljanje vozila na daljavo v realnem času, upravljalci voznih parkov, ki pa si želijo bolj podrobnih podatkov, kot je tudi slog vožnje pa uporabljajo sisteme za naknadno vgradnjo v vozilo, saj ti omogočajo vpogled v bolj podrobne podatke.

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Dodajte kodo